уторак, 5. март 2013.

Čitanje šeme za heklanje - Filet Crochet 1

Dugo već razbijam glavu oko toga kako se ova tehnika heklanja zove kod nas. Meni je i to  milje, stolnjak .... :)
Nije ni važno kako se zove, važno je da znamo o čemu se radi. Ako poželite da nađete neku šemu za stolnjak, zavesu, milje, ukucajte u google Filet Crochet free pattern.
Kada vam budem objasnila osnove ovakvog heklanja vrlo lako ćete moći da pratite šeme koje nađete na internetu.
Pa da krenemo...

Filet Crochet je u stvari tehnika heklanja neke vrste mreže koja se sastoji od punih i praznih kvadratića.Prazni kvadratići se rade kombinacijom stubića sa jednim navijutkom i lančića dok se puni kvadratići sastoje od 4 stubića sa jednim navijutkom.




 Susedni kvadrati imaju po jedan zajednički stubić pa ćete u, recimo, dva susedna puna kvadrata ukupno imati 7 stubića. ( slika3)

Znači, bodovi koji se koriste kod ove tehnike su :

napomena: U nekim šemama se koristi i stubić sa dva navijutka, neko radi sa jednom petljom između stubića...sve zavisi od tutorijala i od toga kako želite da vam milje na kraju izgleda.Kada malo savladate tehniku sami ćete moći da odlučite kako želite da radite.

Na početku uradimo određeni broj petlji u lančiću (onoliko koliko piše u tutorijalu ili na šemi). Ako ne piše koliko bodova treba uraditi u lančiću ili imate samo šemu sa kvadratićima onda moramo malo da računamo. :)
Ovde ću dati  primer sa malim brojem kvadrata ali isti princip računanja važi za bilo koji broj kvadrata.
Recimo da imamo pet kvadratića u prvom redu...sledi da nam treba 5x3+6.

5 je broj kvadratića, 3 je broj petlji od kojih se sastoji jedna strana kvadratića a 6 je broj petlji koji nam je potreban da na kraju dobijemo poslednju kvadrat.
 Tri petlje (od ovih 6) zamenjuju jedan  stubić, dve petlje predstavljaju lančić između stubića a jedna petlja je ona u kojoj  ćemo raditi poslednji stubić sledećeg reda.
Znači, radimo dvadest jednu petlju. Prvi stubić ćemo zatim uraditi u devetoj  petlji od igle.

Zašto deveta?  Tri petlje će prestavljati donji, horizontalni deo kvadratića, sledeće tri čine stubić a poslednje tri, gornji horizontalni deo kvadratića.
Evo slike na brzinu :) nije savršeno ali poslužiće ;)

sl.1

Prvi stubić smo uradili u devetoj petlji i sada do kraja radimo stubiće . Isheklamo dve petlje , u donjem redu preskočimo dve pa u trećoj opet uradimo stubić i tako do kraja.

Drugi red se počinje sa  pet petlji u lančiću. (sl.2)

Zašto pet ? Stubić sa jednim navijutkom ima visinu kao tri petlje a osale dve petlje će pretstavljati horizontalnu stranu prve kockice.
Kada  budete stigli do poslednjeg kvadratića (od 9 petlji) uradite normalno 2 p. a stubić odradite u trećoj petlji od poslednjeg stubića koji ste uradili. Sada ste i dole dobili kvadratić.Sada možda ne izgleda idealno ali i  on će ,kada se doda neka čipka na rad, da izgleda kao pravi kvadratić

sl.2

Treći red (sl.3)
 Ako vam treći red počinje  punim kvadratićem,kao kod mene, uradićete tri petlje ( računamo ih  kao stubić-3p = st.sa jednim n.)    * desna strana slike *
 Zatim radimo dva stubića u prazan prostor kvadratića prethodnog reda i još jedan (četvrti) u stubić prethodnog reda.Tako ćete uvek raditi pune kvadratiće,
Kada dođete do poslednjg kvadrata trećeg reda, radite 2 p i stubić u  trećoj petlji od poslednjeg stubća koji ste uradili.    *leva strana slike*
sl.3

Mislim da je za početak ovo dovoljno ali verovatno ima još toga da se kaže o ovoj tehnici pa ću dopuniti ovaj tutorijal ili ću napraviti još neki.
Uzmite iglu i probajte jer ovo nije uopšte komplikovano iako tako izgleda . 




Нема коментара:

Постави коментар