среда, 16. јануар 2013.

Heklanje u krug


Razni motivi, okrugli stolnjaci,miljei, kape... rade se heklajući u krug.
Ključna stvar kod heklanja u krug je povećavanje i smanjivanje broja stubića u redovima.

Svaki okrugli rad počinjemo prstenom od određenog broja petlji. Da bi na kraju dobili ravan rad koji nema izbočine i talase moraćemo da svakom sledećem redu dodamo određeni broj stubića.
Dobro pravilo je da svakom redu dodate isti broj bodova sa kojim ste počeli. Znači ako u prvom redu   imate 6 bodova onda bi u sledećem trebalo da imate 12.U trećem redu biste onda imali 18 u četvrtom 24 itd. Ovde takođe treba obratiti pažnju i na to da nam stubići koje dodajemo budu ravnomerno raspoređeni.

Da pojasnim...
Uradite lančić od 4 petlje i spojite prvu i poslednju petlju mrtvom petljom .(*)
Dobili ste prsten.Uradite jednu petlju ali obratite pažnju na to da ovu petlju kasnije nećemo računati kao bod. Ona nam više služi da lakše pređemo u novi red.(**)
Sada, ubacujući iglu kroz prsten ( ne direktno u petlju već kroz prostor u prstenu) uradite 6 niskih stubića. Kada dođete do kraja, spojite ( mrtvom petljom) prvi niski stubić sa poslednjim. Pri tome ignorišite onu prvu petlju koju smo odradili da lakše pređemo u novi red.
Uradite jednu petlju i u svaki niski stubić prethodnog reda uradite po dva niska stubića. U ovom drugom redu imate 12 stubića.
U trećem redu već moramo da vodimo računa i o tome da nam bodovi koje dodajemo budu pravilno raspoređeni kroz ceo red. Opet treba da dodamo 6 ns. Zato ćete u svaki drugi  niski stubić prethodnog reda raditi po dva ns. Dobićete 18 stubića u redu. U četvrtom redu radite po dva ns. u svaki treći ns.prethodnog reda itd.
Nadam se da će vam ovo biti od neke koristi :)


*U zavisnosti od broja petlji u početnom prstenu, zavisiće i veličina prstena (logično :) ) tj. veličina rupe na sredini. Ako želite da heklate kapu na primer, ta rupa bi trebalo da bude što manja. Zato možete uraditi dve petlje u lančiću a onda prvi red stubića odradite u prvoj petlji koju ste uradili tj. drugoj petlji od igle. Drugi način je da rad počnete magičnim prstenom.
** Bez obzira što, kad radimo u krug, ne okrećemo rad (mada sam videla da i to neko radi) lančić za okretanje nam je potreban da bi smo prešli u novi red. Više o lančicu za okretanje i zašto ovde petlju ne računamo kao sutbić pogledajte u postu ovde.



Нема коментара:

Постави коментар