субота, 17. новембар 2012.

Knitting Spool-napravi sama

 
      Knitting Spool- ne znam kako se zove kod nas i imamo li ime za ovu spravicu, ali nije ni bitno ... tako je zabavno igrati se sa njom!

Ako hoćemo baš bukvalno da prevedemo ime, onda je to "kalem za pletenje". Sprava je dobila takvo  ime jer je prva napravljena od kalema za konac u koji su bili zakucani ekseri. U početku je služila za upletanje konjskih uzdi a danas služi za pletenje gajtana od konca ili vunice. Prave se u različitim veličinama  i sa različitim brojem "eksera" i u zavisnosti od toga dobijate šire ili uže gajtane sa opuštenijim ili stegnutijim petljama.

Ako u Google ukucate kniting spool dobićete hiljade rezultata i možete videti kako izgleda originalna "mašina" ali ovde ću vam pokazati kako da sami napravite savršeno funkcionalni "kalem za pletenje" :)

Potrebno vam je:


* super lepak
* rolna koja vam je ostala od neke folije dužine 8 cm
* štapići za ražnjiće dužine 9,5 cm

Napomena: milimetar gore-dole, nije važno. Ja sam toliko žurila da isprobam spravu :) da sam sve sekla otprilike pa su mere kod mene 8.4- karton i 9.7 cm-štapić. 

Zalepite štapiće lepkom kao na slici, jedan preko puta drugog.


i gotovo!
Naravno, vi sada možete pustiti mašti na volju i ukrasiti vašu novu spravicu ali  meni će poslužiti ovakva kakva je jer jedva čekam da je probam :) 
Kniting spool možete napraviti i od drveta, gline, konzerve ma od bilo čega što vam se nađe u kući. 

Šta sad? Sledeći post :)Нема коментара:

Постави коментар