среда, 7. новембар 2012.

Heklanje-Lančić bod) za okretanje



     Sada kad znamo da uradimo lančić treba da naučimo da uradimo i sledeći red.
Bez obzira da li radimo ravan rad ili u krug svi bodovi se rade isto. Razlika postoji jedino u strukturi bodova jer se kod ravnog rada rad okreće i menja se smer bodova.
Kad radite u krug, rad ne okrećete.

     Da bismo počeli sledeći red moramo da okrenemo rad.Okrećete tako što onaj deo koji vam je bio na desnoj strani (ispod igle) okrenete da bude na levoj strani.
U ovom trenutku nismo u mogućnosti da uradimo bilo kakav stubić i zato radimo lančić za okretanje.
     Svaki bod koji ćemo obraditi je sastavljen iz različitog broja petlji i samim tim imaju različitu visinu. Lančić za okretanje će imati onoliko petlji koliko je potrebno da se dostigne visina koju će imati stubići koje nameravamo da radimo u sledećem redu. Evo kako izgledaju stubići  i koja je njihova visina.


Brojevima je obeleženo koliko petlji treba uraditi za svaki stubić.

Primer: Uradili smo lančić od 12 petlji, i želimo da pređemo u drugi red. Odabrali smo da sledeći red radimo niskim stubićima i zato radimo jednu petlju a iglu guramo u drugu petlju od igle.Ne računamo petlju koja je na igli.  Nastavljamo tako što u svakoj sledećoj petlji  radimo niski stubić. Na kraju ćemo dobiti 12 niskih stubića ...i drugi red je gotov!
Hajde da vidimo kako to izgleda na šemi.




Za običan stubić, radimo dve petlje  i ubadamo iglu u  treću petlju od igle
Za stubić sa jednim navijutkom-tri petlje - igla ide  u četvrtu petlju od igle.
za stubić sa dva navijutka- četiri petlje-igla ide u petu petlju od igle
za stubić sa tri navijutka- pet petlji - igla ide u  šestu petlju od igle 
Ovo važi za prvi red iznad početnog lančića.
Kada radite treći red, i svaki red na dalje, opet ćete koristit lančić za okretanje ali ćete iglu gurnuti:
Za niski stubić i za običan stubić u  prvu petlju odmah pored petlje koju ste uradili kao lančić za okretanje.
Za stubić sa jednim, dva i tri navijutka u drugu petlju.Iznad prve je vaš lančić za okretanje i zauzeta je pa ćete iglu gurnuti odmah u sledeću.
Lančić za okretanje  ustvari predstavlja stubić.Zato ćete ga uvek brojiti kao takvog. Izuzetak je niski stubić gde petlju, koju radimo kao lančić za okretanje, ne računamo kao stubić jer je i suveše niska. Uglavnom je sve to naznačeno u pisanim tutorijalima koje možete da nađete na netu pa mislim da će vam to olakšati snalaženje. U šemama je sve ucrtano pa tu nećete imati problema.

****

Nadam se da ste uzeli konac i iglu i da ste već napravili lančić jer ako niste, ovo što pišem, neće vam biti baš najjasnije :) Kada pogledate lančić, videćete da gornji deo petlje izgleda kao slovo V a da odozdo postoje mala ispupčenja. Kada radite prvi red, iglu ćete ubaciti u rupicu između dve linije koje čine slovo V.
kada radite sve ostale redove iglu ćete ubaciti ispod obe linije slova V.



Нема коментара:

Постави коментар