субота, 15. децембар 2012.

Heklana jelkica-uradi sama


Pao je sneg, približava se Nova Godina i naravno da je vreme za novogodišnje ukrase,ukrašavanje jelki i kuće. Idealno je vreme da i ja uradim nešto za praznik :)
Evo  za sa sada jedne jelkice.




Kako se radi:
Najpre ćemo uraditi tri trougla



1.Red-Počinjemo početnim čvorom a onda ćemo uraditi dve petlje (2p).
Ubacite iglu u prvu petlju  koju ste uradili posle čvora i uradite polustubić (mrtvu petlju) pst .
Uradite jednu petlju pa okrenite rad. (Ova petlja  je ustvari lančić za okretanje)
2. Red-U prstenu koji je nastao uradite 3 niska stubića..Sada vaš red ima 3 niska stubića.Uradite 1 petlju i opet okrenite


napomena: Okrećete rad sa desne na levu stranu suprotno od kretanja kazaljki na satu. U suštini, mislim da i nije bitno kako ćete ga okrenuti sa desne na levu stranu ali je bitno da  uvek vodite računa da okrećete u istom smeru u kome ste prvi put okrenuli rad.

3.Red-U prvi niski stubić prethodnog reda (i prvi od igle )  uradite 2 niska stubića ; u drugi niski stubić radite 1 niski stubić ; u treći 2 niska stubića.Uradite 1 petlju  i okrenite.U ovom redu bi trebali da imate 5 niskih stubića.
4. Red-U prvi niski stubić  prethodnog reda uradite 2 niska stubića; u sledeća tri niska stubića  uradite po 1 niski stubić  u polsednjem  uradite 2 niska stubića.Sada u redu imate 7 niskih stubića. Uradite 1 petlju i okrenite.
5. Red- U svaki niski stubić prethodnog reda uradite  po jedan niski stubić.Ovaj red ima 7 niskih stubića. Uradite 1 petlju i okrenite.
6. i 7. Red- U prvi i poslednji niski stubić radite po 2 petlje a u niske stubiće između radite po 1niski stubić
8. Red- Radite po 1niski stubić u svaku petlju (11 ns u redu); 1petlja i okrenite.
9. Red- U prvi i poslednji  niski stubić uradite 2 niska stubića u devet između samo po jedan.Sada imate 13 niskih stubića u redu.Uradite 1 petlju  i okrenite rad.
10.Red-radite u svaki niski stubić po jedan niski stubić.
11.Red- U prvi i poslednji niski stubić radite po dva niski stubića, u sve između po jedan. U poslednjem redu bi trebalo da imate 15 stubića.
Trougao je gotov ali još nemojte da sečete konac. radićemo rub trougla.


Rub trougla radimo niskim stubićem ali unazad.
Ovaj bod se na engleskom zove Crab Stitch ili  Reverse Single Crochet a mislim da su ga kod nas preveli kao "Bod raka" .
Okrenite rad kao na slici dole. Radićemo  prvo dve kraće strane trougla u smeru strelice.


Iglu smeštamo kao i kad bismo radili običan niski stubić...



...ali se krećemo unazad. Zbog toga će se konac okrenuti na određeni način i dobićemo zanimljiv rub. Obratite pažnju na to da iglu smestite u slobodno mesto kod svakog reda jer ovde (na ivicama trougla) nemamo jasan bod kroz koji možemo da radimo. Najduža strana tougla nam je poslednji red niskih stubića koji smo radili i tu je već jasno gde treba da smestite iglu. Kada završite, isecite konac ali ostavite tri do četiri centimetara konca viška.Provucite isečeni kraj kroz poslednju petlju koja vam je na igli i zategnite.Da vam konac ne bi visio provucite ga kroz rad, najbolje što možete, da ga sakrijete. 

Na red je došla čipka.
U prvi obrnuti niski stubić,na počeku trougla, iglom provucite novi konac(druge boje). 
Ostavite da kraj viri bar tri cm a onda uradite, redom: jedan niski stubić,stubić sa 1 navijutkom,stubić sa 2 navijutka,stubić sa 1 navijutkom,niski stubić.Svaki od ovih stubića radite u istom (prvom) niskom stubiću.
Preskočite tri niska stubića i u sledećem uradite isto.
Preskočite sledeća dva niska stubića pa u trećem uradite isto.
Preskočite sledeća tri niska stubića pa u sledećem uradite opet isti niz stubića.
U poslednjem niskom stubiću ponovo uradite isti niz. Završite na isti način na koji smo završili trougao, uvucite sve krajeve koji vire i dobro ih sakrite :)
Uradite čipku na sva tri trougla a onda sastavite jelku ušivajući jedan trougao iznad drugog .
Ukrasite jelku perlama i koncem kao na slici ili kako god vi želite.

Znam da onome ko ne zna da hekla ovo deluje komplikovano ali samo izgleda tako jer mi je bilo potrebno mnogo reči da objasnim postupak. Kada probate da radite, shvatićete da sam u pravu.
Trebaće vam manje vremena nego što je meni trebalo da napišem ovaj tutorijal, garantujem :) 




Нема коментара:

Постави коментар