петак, 14. август 2015.

Mokume gane ogrlica-tutorijal
Kad god vas napusti inspiracija i ništa vam ne ide od ruke probajte ovu tehniku.
Mogućnosti su neverovatne a kakav god rezultat da dobijete  biće 100% originalno.
U jednom od prethodnih postova možete pročitati nešto uopšteno o ovoj tehnici a u ovom ćemo uraditi nešto konkretno :)
Odlučila sam da ovog puta napravimo jednu ogrlicu.Jedino što vam je potrebno je polimerna glina u dve boje, po vašoj želji ...a o svemu ostalom što vam je potrebno ćemo se dogovoriti usput ;) 
Koristila sam crnu i belu glinu a vi uzmite boje koje želite. Pustite parče bele i parče crne gline kroz mašinu za testo (podesite je na najdeblje)
Isecite 4 parčeta kao na slici.


Veličinu možete odrediti sami.Ovi parčići su odprilike 5x 3 cm. jer je  meni  toliko bilo dovoljno.
 Bitno je da znate da baš isti dezen nećete moći da dobijete ako vam ponestane ali ako na kraju ipak morate da dopravite još malo i sličan će poslužiti.
Postoje i drugi načini da se izvede ova tehnika i kod njih biste malo više morali da vodite računa o količini gline kako biste  bili sigurni da, kad završite sa tehnikom, imate isti dezen za ono što ste isplanirali. Ovde ne morate da se time opterećujete

Stavite belo parče na crno, kao na slici, pa opet rastanjite a onda spojite ove dve trake tako što ćete crni deo staiti preko belog.


Isecite sada ovu novu gomilicu na pola ...i poređajte kako bi ste dobili nešto ovako


Znači,crno,belo, crno, belo :)

Okrenite pripremljeno parče tako da vam bela boja bude odozgo.Uzmite od alata šta god vam je pri ruci i napravite rupice, linije...šta god vam padne na pamet, ali vodite računa da gomilicu sečete (bušite) do dna.


Kada ste zadovoljni onim što ste uradili, lagano sa svih strana pritisnite glinu  da opet sve vratite na svoje mesto. Zatvoriće se sve rupice i linije ali ne brinite ništa, tako i treba.
Red je da vidimo  šta smo dobili.
Obratite pažnju sa koje strane sečete!
Ne  sečemo prugastu stranu Sečenje počinjemo  sa iste one bele strane na kojoj smo pravili dezen.
Koristite vrlo oštar skalpel ili žilet i secite tanke parčiće.

Napomena: Bilo  bi dobro da pre  sečenja stavite parče u frižider da se ohladi jer se tada glina malo stvrdne i lakše se seče.

Dobili smo ovo ......i sada možemo da krenemo da pravimo ogrlicu.

Odlučite se kog oblika želite da vam bude ogrlica, nacrtajte oblik na papir i isecite. Dobili ste formu  koju kasnije možete koristiti opet.

Uzmite crnu glinu  i precrtajte ogrlicu na nju.Poređajte već pripremljene parčiće preko forme.Uzmite roler (plastičnu oklagiju, staklenu flašu) i vodite računa da dobro poravnate poršinu. Mora da bude glatko i da se sve sastavi kako treba. Ne vucite roler prejako, više pritiskajte ali vodite računa da ne pravite udubljenja.

Okrenite ogrlicu kako biste videli onaj crni deo odozdo, opet stavite vašu mustru preko i ponovo isecite  kako bismo otklonili višak gline.
Izbušite rupice sa strane kroz koje ćete kasnije staviti lančić ili kanap i ispecite oglicu po uputstvu na pakovanju gline.
Izšmirglajte, izlakirajte, stavite lančić ili kanap i gotovo!

Na mojoj oglici ćete videti još par detalja koje sam dodala. Možete ih dodati i vi a može i bez njih.


Nadam se da će vam ovaj tutorijal biti koristan.
Uživajte u radu!


Follow my blog with Bloglovin

3 коментара: