петак, 5. септембар 2014.

Tyrion Lannister - DIY magnet-II deo


Pored sličice o kojoj sam pisala u prvom delu ovog tutorijala, za ovaj magnet vam je još potrebno.

 • Beolin
     Glina domaćeg proizvođača koja nije baš dobra kao Fimo ali je sasvim pristojnog kvaliteta, pogotovo za magnete. Duplo je jeftinija od Fima, ima ga u mnogo boja a i od njega se može praviti nakit koji je dugotrajan. Mana  je što većinu tehnika, koje se koriste u radu sa Polimernim glinama, sa Beolinom nije moguće izvesti. Neke jednostavnije da, ali ne i one kompleksnije.
 • Transfer gel 
     Koristila sam gel koji sam kupila u knjižari "Kozmik" u Nišu. Mislim da ga oni proizvode i odličan je... a i jeftin ;) Nisam ga probala na drugim površinama ali je na beolinu uspelo bez greške. Verujem da bi uspelo i na Fimu,drvetu.... (staklu?)
 • Skalpel
 • Transparentni lak (koristila sam lak u spreju)
     Na pakovanju ovog gela piše da ga treba naneti na površinu pa onda zalepiti sliku. Pitanje je bilo...da li je moguće staviti gel na svežu glinu pa sve to zajedno ispeći sa papirom?! Moguće je, transfer je dobar ali boja sa sličice se razlije taman toliko da cela površina pozeleni. Znači, ne valja. Glina mora da bude pečena pre transfera!
     Kad odštampate sličicu, isecite je kako želite, stavite preko gline i isecite glinu.


(Blic je pokvario fotografiju ali vidi se bolje na gornjoj slici  )

     Ispecite parče gline i stavite ispod par knjiga da se ohladi i bude ravna.
Ako glinu ne pečete dovoljno dugo ili ako je previše tanka, komad će biti savitljiv ali se neće tako lako slomiti. Doduše, nisam probala da je savijem do kritične tačke ali verujte mi na reč, neće se slomiti ako se njom rukuje normalno :) Međutim, ako je dobro ispečete biće apsolutno čvrsta i neće se slomiti čak i ako sa njom postupate malo grublje :)
     Kada se glina ohladila stavite  sloj gela na površinu i zalepite sličicu, licem na dole.
Ostavite da se stegne minimum 12 sati a onda stavite pod mlaz vode i lagano skidajte papir. Nije neophodno da budete previše nežni, bar dok skidate prvi sloj ali ipak vodite računa. Vremenom ćete i sami videti koliki pritisak treba da primenite.
      Kada skinete sav papir, osušite površinu, izlakirajte, super lepkom zalepite magnet i gotovo!


Napomena:
Preporučujem da se beli beolin peče umotan u papir za pečenje kako ne bi mnogo promenio boju.
Pre lepljenja sličice, izšmirglajte eventualne neravnine na beolinu.
2 коментара:

 1. Pozz Jelena, ovo je odlično. Hvala ti za tut. A rođak ti je vrlo vrlo talentiran. Svaka čast.
  Lp, Martina

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala Martina ♥ Gavrlino ima tek 15 godina, ako bude imao vremena za crtanje (pored škole) samo mogu da zamislim kako će crtati za koju godinu :)

  ОдговориИзбриши