четвртак, 29. новембар 2012.

Minđuše od žice


E ovo je bilo zanimljivo :) Probala sam i nije ispalo loše .


Evo kako da i vi napravite  cvetne minđuše od žice.
Izvinjavam se odmah zbog loših fotografija ali danas je izuzetno tmurno vreme i nema dovoljno svetla :) ...Potrebno vam je : 


  • žica za nakit  0,30 mm
  • perle 16 kom.
  • udice za minđuše 2 kom
  • igla za heklanje 1,50 mm (metalna)

Najpre na žicu nanižite perle, 5 komada, šestu ćemo staviti na kraju. Napravite početni čvor  (sl.1).Gledajte da ostavite kraj žice dužine bar 2 cm, trebaće nam na kraju za šestu perlu.
Svaku perlu opheklajte koristeći niski stubić. Ne morate mnogo da zatežete žicu. (Privucite perlu do igle a onda preko nje uradite niski stubić) Spojite krug mrtvom petljom (sl.2)

Ovo je šema po kojoj ćete raditi latice cveta.


Prevedeno :) to znači da ćete između perli raditi: niski stubić,stubić sa jednim navijutkom, stubić sa dva navijutka,stubić sa jednim navijutkom, niski stubić. 
Radimo pet latica. Kada uradite laticu pronađite vrhove vaših bodova pa iglom malo  raširite rupice. (sl.3)
Nastavite tako dok ne završite svih pet latica. Poslednju laticu mrtvom petljom spojite sa prvim niskim stubićem koji smo uradili na početku. Sada možete- iseći žicu sa kalema ali ostavite 4-5 cm  viška na minđuši.Uzmite šestu perlu i kroz nju provucite onaj deo žice sa početka rada kako bismo dobili centar cveta. Jedan deo žice koji vam ostane, provucite kroz minđušu (neće se videti) a ostatak isecite.(sl.5)
Smestite iglu ponovo u završnu petlju pa obavite iglu oko nje 2 puta. Provucite žicu kroz alkicu koju ste napravili i zategnite ga tako da bude okrenut ka gore (sl.6) i dodajte još jednu perlu. Uradite to još dva puta s tim što ćete drugi put staviti umesto perle udicu za minđušu. (sl.7) 


Nadam se da će vam ovaj tutorijal biti od koristi. Uživajte!

2 коментара:

  1. Prelepe su !!!!!!!!!!!!! upravo sam i ja pocela da se igram sa zicom

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala :) Drago mi je da ti se dopadaju!Jednostavne su za izradu a vrlo lepo izgledaju od bilo koje tanke žice.

    ОдговориИзбриши