понедељак, 21. јануар 2013.

Čitanje šeme za heklanje-pahulje       U ovom postu ću pokušati da vam objasnim kako da pročitate šemu a pokušaću i da  pojasnim tekstualni tutorijal.
Odabrala sam ovaj motiv zato što je zanimljiv, lak a ima i šemu i tekst.
Slika je  iz knjige  "Crochet Stitches Visual Enciclopedia"Leander Snoflake

Trefoil:
Ch 7,sl st in 7th ch, ch 9, sl st in 9th ch, ch 7, sl st in7th ch

Trolist:
Uradite 7 petlji u lančiću, uradite mrtvu petlju u 7. petlji (od igle), uradite 9 petlji u lančiću, mrtva petlja u 9. petlji (od igle), uradite 7 petlji u lančiću, mrtva petlja u 7.petlji od igle

Small Picot: 
(sm picot): Ch 3, sl st in 3rd ch from needle

Mala memica:
3 petlje, mrtva petlja u 3.petlji od igle

Large Picot 
(lg picot): Ch 5, sl st in 5th ch from needle

Velika memica:
3 petlje, mrtva petlja u 3. petlji od igle

***

Pa, da počnemo :)
Ch 11, sl st to 1st ch to form ring

11 petlji u lančiću, mrtva petlja u 1. petlji da bi ste formirali prsten

Rnd 1: 
Ch 3 (counts as dc), 23 dc in ring, sl st to top of t-ch, do not turn- 24 dc

Red 1:
 Uradite 3 petlje ( ovaj lančić se računa kao stubić sa jednim navijutkom, to nam je lančić za okretanje) , 
uradite 23 stubića sa jednim navijutkom u prstenu, 
uradite mrtvu petlju  u vrh laničića za okretanje (ovde se misli na lančić od tri petlje na početku prvog reda)
-ukupno u redu imate 24 stubića sa jednim navijutkom

Rnd 2: 
*{ Sl st, ch 1, sm picot, ch1, lg picot, 2tr, trefoil, 2tr, lg picot, ch1, sm picot, ch 1,sl st in next stich} sl st to next 3 dc*; rep from * to * around, fasten off- 6 petals

 Red 2 :
*{Uradite mrtvu petlju, 1 petlja, mala memica, 1 petlja, velika memica, 2 stubića sa dva navijutka,trolist, 2 stubića sa dva navijutka, velika memica, 1 petlja, mala memica, 1 petlja}, mrtva petlja u sledećem bodu, uradite mrtvu petlju u sledeća tri stubića sa jednim navijutkom prethodnog reda*; ponovite od * do * oko celog rada, završite rad - treba da imate 6 latica

napomena: Svaki bod koji je u zagradi radi se u istoj petlji. 
                   Brojevi 1, 2... označavaju koliko redova ima u radu.


Ovde saznajte kako da uradite određene bodove koje smo ovde koristili
ch- petlja u lančiću
OVDE pogledajte ostale skraćenice 


Evo još jedne šeme, iz iste knjige a daću vam i tekst da vežbate :)

Evo i nekoliko linkova na kojima možete naći još pahulja koje su idealne  za vežbanje jer se brzo i lako rade....a i trebaće vam oko Nove godine :)

Za one koji čitaju šeme


Za one koji znaju engleski

Ako niste sigurni šta znače određene  skraćenice pogledajte OVDE
Ako vam treba pomoć oko bodova pogledajte OVDE i nađite prevod za sve bodove.  

Prošetajte sajtovima jer ima još puno pahulja.Kada isheklate gomilu pahulja napravite ovako nešto :) 

среда, 16. јануар 2013.

Heklanje u krug


Razni motivi, okrugli stolnjaci,miljei, kape... rade se heklajući u krug.
Ključna stvar kod heklanja u krug je povećavanje i smanjivanje broja stubića u redovima.

Svaki okrugli rad počinjemo prstenom od određenog broja petlji. Da bi na kraju dobili ravan rad koji nema izbočine i talase moraćemo da svakom sledećem redu dodamo određeni broj stubića.
Dobro pravilo je da svakom redu dodate isti broj bodova sa kojim ste počeli. Znači ako u prvom redu   imate 6 bodova onda bi u sledećem trebalo da imate 12.U trećem redu biste onda imali 18 u četvrtom 24 itd. Ovde takođe treba obratiti pažnju i na to da nam stubići koje dodajemo budu ravnomerno raspoređeni.

Da pojasnim...
Uradite lančić od 4 petlje i spojite prvu i poslednju petlju mrtvom petljom .(*)
Dobili ste prsten.Uradite jednu petlju ali obratite pažnju na to da ovu petlju kasnije nećemo računati kao bod. Ona nam više služi da lakše pređemo u novi red.(**)
Sada, ubacujući iglu kroz prsten ( ne direktno u petlju već kroz prostor u prstenu) uradite 6 niskih stubića. Kada dođete do kraja, spojite ( mrtvom petljom) prvi niski stubić sa poslednjim. Pri tome ignorišite onu prvu petlju koju smo odradili da lakše pređemo u novi red.
Uradite jednu petlju i u svaki niski stubić prethodnog reda uradite po dva niska stubića. U ovom drugom redu imate 12 stubića.
U trećem redu već moramo da vodimo računa i o tome da nam bodovi koje dodajemo budu pravilno raspoređeni kroz ceo red. Opet treba da dodamo 6 ns. Zato ćete u svaki drugi  niski stubić prethodnog reda raditi po dva ns. Dobićete 18 stubića u redu. U četvrtom redu radite po dva ns. u svaki treći ns.prethodnog reda itd.
Nadam se da će vam ovo biti od neke koristi :)


*U zavisnosti od broja petlji u početnom prstenu, zavisiće i veličina prstena (logično :) ) tj. veličina rupe na sredini. Ako želite da heklate kapu na primer, ta rupa bi trebalo da bude što manja. Zato možete uraditi dve petlje u lančiću a onda prvi red stubića odradite u prvoj petlji koju ste uradili tj. drugoj petlji od igle. Drugi način je da rad počnete magičnim prstenom.
** Bez obzira što, kad radimo u krug, ne okrećemo rad (mada sam videla da i to neko radi) lančić za okretanje nam je potreban da bi smo prešli u novi red. Više o lančicu za okretanje i zašto ovde petlju ne računamo kao sutbić pogledajte u postu ovde.понедељак, 07. јануар 2013.

Rukavice

Došao je red i na rukavice ali... bez prstiju . Moja ćerka kaže da je to moderno a ja joj verujem :)
Evo naših...


...a evo i gde smo našli tutorijal.Na engleskom se bod, kojim su rađene rukavice, zove  Butterfly Stitch  i naravno mi bi smo to preveli kao  "leptir bod". Ovo je samo prevod sa engleskog i ne znam da li se tako zove i kod nas ili ima neko drugo ime.

Heklana kapa

Ovde vam neću pisati kako da uradite kapu ali ću vam dati linkove na kojima možete naći sve što vam treba da sami uradite jednu ;)Ova, koju sam uradila je malo drugačija od one koju ćete videti na linku ali je način rada isti. Promenila sam ponešto jer debljina vunice koju sam koristila nije ista kao na snimku i dodala sam rub radeći bod "raka" .Ovde pri kraju posta možete da vidite kako se radi taj bod.

Bod, kojim je rađena ova kapa, se kod nas zove "bobica" a na engleskom je to Puff Stitch.U sledećem videu pogledajte kako da isheklate cvet.
Nadam se da će vam ovo pomoći :)